Fråga 2020/21:1441 Politiska rättegångar i israelisk militärdomstol

av Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Illegala bosättare på Västbanken har länge utsatt palestinier för våld och förstörelse. Detta är extra tydligt i Hebron. Redan 1994 utförde den illegale israeliske bosättaren Barouch Goldstein en fasansfull skjutning under fredagsbönen och dödade 29 personer. Än i dag placerar extremister blommor och hyllningshälsningar vid Goldsteins grav.

De tidigare så livliga marknadsgatorna i Hebron är nu öde, och stora områden är förbjudna för palestinierna att beträda. I stället har illegala bosättare och den israeliska militär som skyddar dessa tagit över delar av Hebron. I denna miljö har Issa Amro, en icke-våldsaktivist, bland annat startat Youth Against Settlements (YAS) och står tydligt upp för brott mot mänskliga rättigheter och internationell lag. För sin icke-våldsaktivism tilldelades Issa Amro utmärkelsen Human rights defender of the year in Palestine av kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) år 2010.

Issa Amro förklarades den 6 januari 2021 skyldig av israelisk militärdomstol, baserat på grundlösa åtal av händelser mellan 2010 och 2016 som riskerar att leda till flera års fängelse. Den 8 februari 2021 hålls rättegång för att fastslå domen. För att förmå Israel att frige Issa Amro krävs brådskande internationella krafttag och fördömanden av denna politiskt motiverade rättegång.

Över 4 000 palestinska politiska fångar sitter just nu fängslade av Israel. Rättegången mot Issa Amro är en i raden av Israels politiskt motiverade rättegångar och fängslanden för att tysta ned och förtrycka palestinier som genom fredlig icke-våldsaktivism kämpar för mänskliga rättigheter inom palestinska områden ockuperade av Israel. Rättegångar vid israeliska militärdomstolar uppfyller inte heller internationell standard för rättvis rättegång. Risken för att orättfärdiga fängslanden av palestinier kommer att fortsätta är påtaglig.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera, både direkt och i samarbete med EU, för att förmå Israel att frige icke-våldsaktivisten Issa Amro och få Israel att sluta med politiskt motiverade rättegångar och fängslanden av palestinier?