Fråga 2020/21:1440 Kemikalieskatten och hållbar resursanvändning

av Elin Segerlind (V)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vänsterpartiet delar regeringens ambition att det behövs styrmedel för att minska förekomst av farliga kemikalier och för att minska efterfrågan på jungfruliga råvaror.

En kemikalieskatt bör rätt utformad kunna verka som ett sådant styrmedel för hållbar resursanvändning. Vi kan dock konstatera att nuvarande kemikalieskatt, så som den är utformad, motverkar en hållbar resursanvändning och strävan efter en cirkulär ekonomi. För företag i återanvändningsbranschen försvårar nuvarande kemikalieskatt möjligheten att bedriva cirkulär verksamhet. Exempel finns på företag som återanvänder hundratusentals it-produkter per år och som har hundratals anställda som nu missgynnas ekonomiskt och av försvårande omständigheter på grund av denna skatt.

Detta är enligt vår bedömning en ohållbar situation som omedelbart bör åtgärdas av regeringen för att förhindra att kemikalieskatten försvårar ökad återanvändning. Finansministern har i tidigare interpellationsdebatt om denna problematik hänvisat till att det finns ett undantag för återanvändningsbranschen. Men problemet är att det inte fungerar i praktiken. När kemikalieinspektion (KemI) nyligen utvärderade skatten hade de inte heller uppdraget att utvärdera konsekvenserna för andrahandsmarknaden.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att utforma kemikalieskatten så att den inte ger negativa konsekvenser för andrahandsmarknaden?