Fråga 2020/21:1439 USA:s proklamation om Marockos rätt till Västsahara

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 10 december proklamerade Donald Trump att USA erkänner Marockos rätt till Västsahara. Bakgrunden är att USA i utbyte förmått Marocko att erkänna Israel. Denna rockad sker alltså på bekostnad av både västsahariernas och palestiniernas rättigheter.

USA har ingen som helst rätt att skänka bort Västsahara till Marocko på detta sätt. Beslutet är ett allvarligt brott mot FN-stadgan, den pågående FN-processen och världssamfundets uppfattning.

Västsahara betecknas av FN som ett icke självstyrande område med ett suveränt folk som har rätt till självständighet. FN, Internationella domstolen i Haag och EU-domstolen har slagit fast att Marocko inte har någon rätt till landet eftersom landet inte utgör en del av Marockos territorium.

Delar av Västsahara ockuperas sedan 1975 illegalt av Marocko. Det är en ockupation som är mycket brutal och där civilbefolkningen dagligen utsätts för trakasserier, våld och förföljelse. FN har hitintills misslyckats med sitt uppdrag, samtidigt som förtrycket av västsaharier och plundringen av västsahariska råvaror bara fortsätter.

Redan i början på 1990-talet kom parterna överens om att genomföra en FN-ledd folkomröstning om landets självständighet. Folkomröstningen har ännu inte ägt rum på grund av Marockos ständiga sabotage och förhalningstaktik.

I november 2020 bröts den långa vapenvilan från 1991 på grund av att Marocko angrep fredligt demonstrerande civila västsaharier i buffertzonen i den södra delen av landet – en buffertzon där marockansk militär inte har någon rätt att befinna sig. Nu pågår återigen ett lågintensivt krig i området. Detta krig hade kunnat undvikas om omvärlden agerat med kraft för att genomföra fredsprocessen och folkomröstningen.

I detta känsliga läge väljer USA att erkänna Marockos rätt till Västsahara och därmed äventyra de pågående FN-ansträngningarna. USA:s beslut har allvarligt bidragit till att öka spänningarna i en region som är avgörande för säkerheten i Europa och Medelhavet.

Jag vill mot den bakgrunden fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer Sverige att med kraft agera gentemot USA:s nytillträdda president Joe Biden för att förmå honom att dra tillbaka USA:s tidigare proklamation om att erkänna Marockos rätt till Västsahara och genom detta stå upp för FN-stadgan och den pågående FN-processen angående Västsaharas rätt till självständighet?