Fråga 2020/21:1430 Återbruk av funktionsdugliga produkter

av Yasmine Eriksson (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Regeringen har ambitioner om att Sveriges ekonomi alltmer ska bli en cirkulär sådan, och resurseffektivitet är i samhället allmänt eftersträvansvärt. Samtidigt kan var och en konstatera att det ofta är billigare att slänga gammalt och köpa nytt än att reparera det man redan har, om än det bara saknas en liten komponent eller en smärre skada uppstått. Man kan även se hur allmänheten slänger fullt funktionsdugliga varor till materialåtervinning på de kommunala återvinningsstationerna, trots att dessa varor mycket väl hade kunnat säljas eller till och med skänkas bort till andra i sitt befintliga skick.

På kommunal nivå är det ofta en fråga om resurser, logistik, utrymme och intresse huruvida någon form av återbruk på återvinningsstationer förekommer eller inte. Alltför ofta sker det inte alls. Att man på kommunal nivå inte kan eller vill hantera allmänhetens kasserade egendom kan kanske förstås, men med tanke på regeringens allmänna önskan om ökat resursutnyttjande i hela samhället borde något kunna göras åt den rådande situationen.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

Vad anser ministern behöver göras från regeringens sida för att underlätta för återbruk av funktionsdugliga produkter som annars skulle slängas, brännas eller materialåtervinnas?