Fråga 2020/21:1428 Sveriges relation till USA

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Många förhoppningar knyts till USA:s nye president Joe Biden. I Sverige, inom EU och inom Nato. Samtidigt sker utbyte och samarbete med ett helt land och inte enbart en företrädare, hur viktig han eller hon än kan vara. Sverige har under Trumps fyra år fördjupat det säkerhetspolitiska samarbetet. En trilateral överenskommelse har tecknats mellan Sverige, Finland och USA. Det har också från svensk sida betonats att förhållandena varit goda, och inte minst inom försvarsområdet har viktiga besök och övningar genomförts.

I ett radiosamtal i P1 den 21 januari 2021 säger den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) att det finns ”en känsla av lättnad att Trump försvinner som bara trodde på transaktioner och inte var så värderingsstyrd i motsats till Joe Biden”. Hennes konklusion: ”Det är de allra viktigaste, och därför så, vi återfår en partner.” Fram till för ett drygt år sedan, och under en övervägande del av Trumps tid vid makten, var Margot Wallström med om att fastställa och verkställa regeringens samlade utrikes- och säkerhetspolitiska linje.

Uttalanden gjorda av Biden indikerar entydigt att det finns förutsättningar för en administration som vill arbeta mot en mer regelbaserad världsordning och som ser värdet av fungerande internationella organ. Ett exempel är att USA nu återanslutit sig till Parisavtalet.

Samtidigt har den svenska regeringens linje under de fyra åren med Trump åtminstone utåt och i fråga om besked från enskilda ministrar varit att USA setts och behandlats som en partner. Rent av en viktig sådan. Trots alla meningsskiljaktigheter och vad som setts som tillkortakommanden från den då sittande administrationen i Vita huset har ändå relationerna varit goda och partnerskapet värnats.

Med anledning av detta önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är det ministerns och regeringens uppfattning att Sverige först nu efter fyra år får en partner i USA utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiskt, och på vilket sätt kommer relationen till USA i så fall att förändras nu när den nya administrationen har tillträtt?