Fråga 2020/21:1425 Attentaten mot Spånga kyrka

av Anders Österberg (S)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Spånga kyrka är en av Sveriges äldsta kyrkor. Den knyter ihop många av de kulturminnen som finns längs Järvafältet. Kyrkan är från 1100-talet, och den senaste tillbyggnaden är det bondeska gravkoret. Detta innehåller flera gravar ur ätten Bonde. Kyrkan är en otroligt vacker plats i Järva.

På mycket kort tid har Spånga kyrka utsatts för två attentat. I torsdags förra veckan, efter första attentatet, stöttade flera muslimska samfund samt civilsamhället, Socialdemokraterna och personer tillhörande olika samfund, till exempel ortodoxa kyrkan, upp. I en fin ceremonin sattes det upp ljus, och diakonen guidade folk på ett pandemisäkert sätt i kyrkan.

Men natten till i söndags skedde det igen att kyrkan attackerades, och på nytt försökte en person eller några personer som inte känner kärlek eller respekt för vare sig religion eller svenska kulturarvet på ett nytt försök att tända eld på Spånga kyrka. Tack och lov har inget mer än ett par fönster än så länge förstörts. Jag har i en intervju vädjat att Stockholm stad ska skydda kyrkan med ordningsvakter och hoppas att detta hörsammas.

Mitt i allt detta mörka så vill jag uppmärksamma den stora kärlek som finns i Järva och många personer som uttryckt bestörtning över det som hänt. Under söndagsmorgonen var det många som kom förbi och talade med diakon, präst och oss andra som var där.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Fördömer ministern attackerna mot Svenska kyrkan i Spånga, och vilka förstärkningar avser ministern att göra för att skydda religiösa platser?