Fråga 2020/21:1404 Osäker tillgång till el

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Omställningen från fossila bränslen till icke-fossila i vår fordonsflotta är en stor förändring i samhället. Omställningen kräver stora investeringar i infrastruktur hos – förutom elbolagen – kommuner och bostadsbolag. Att ställa om bilflottan från att tankas på macken till att tankas via snabbladdningar på parkeringsplatser, men framför allt via laddställen man behöver vid parkeringsplatsen vid bostaden.

Detta kräver att man kan garantera att den elenergi man behöver. Vidare krävs satsningar i många bostadsrättsföreningar på laddplatser för bilarna. Finns inte tillgång till el tillräckligt för att garantera att bilarna går att ladda på parkeringsplatserna vill inte kommuner heller satsa på den lokala infrastrukturen.

Detta är avgörande för att omställningen till elbilar ska fortgå och för att den ambition många privatpersoner har att använda el i stället för bensin som drivmedel ska vara möjlig.

Om inte kommuner och kommuninvånare känner sig säkra på tillgången elenergi stannar utvecklingen av det fossilfria samhället av. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman lyder:

 

Är det statsrådets uppfattning att energitillgången vad avser effekt är tillgodosedd i energiområdena 3 och 4 för att vi ska kunna ställa om bilflottan nu, och om inte, avser statsrådet att vidta några åtgärder för att det ska lyckas?