Fråga 2020/21:1398 Ökning av samtal till Bris under julperioden

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Under julperioden ökade samtalen till Bris med 40 procent jämfört med förra året. Utsatta barn som ringt för att söka stöd då de omgetts av fylla och våld i hemmet, bland annat. Innan jul fick vi också in rapporter om fylla och våld i hemmet och en allmän oro för samhällsläget. Bris fick under jullovet ta emot 40 procent fler samtal än motsvarande period förra året.

Tyvärr har också anmälda sexualbrott mot barn ökat konstant sedan 2010. År 2019 fick polisen in 8 138 anmälningar under januari till oktober. År 2020 var antalet anmälningar under samma period 9 467, vilket är en ökning med 16 procent. Ökningen förra året var nästan dubbelt så stor som den näst högsta noteringen de senaste fem åren (Bulletin den 22 december 2020).

Det här är mycket anmärkningsvärda och allvarliga siffror som rör utsatta barn och unga. Man kan med stor sannolikhet dra slutsatsen att kristiden bidragit till dessa ökade siffror.

Nu måste en högre växel läggas i för att skydda barn och unga från att utsättas för hemskheter under sin uppväxt. Helt uppenbart räcker inte regeringens åtgärder till. Åsa Lindhagen uttalar sig i medierna den 14 april att hon håller med om att civilsamhällets insatser är helt avgörande i kristider, att Bris gör ett jätteviktigt arbete och att det är viktigt att vi stöttar det arbetet från politikens sida även om det inte finns något sådant konkret förslag på regeringens bord just nu. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att vända denna negativa utveckling där allt fler barn mår dåligt, blir utsatta för brott och far illa?