Fråga 2020/21:137 En internationell minnesdag för coronapandemins offer

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Coronaviruset har drabbat människor världen över. Ett stort antal människor har insjuknat i virussjukdomen, åtskilliga personer har blivit alvarligt sjuka och tyvärr har många personer, framför allt äldre, avlidit.

De personer som har mist en anhörig eller vän kan känna ett behov av att sörja och att minnas sina nära och kära. De personer som avlidit till följd av corona förtjänar också att hedras.

Eftersom coronaviruset har drabbat mänskligheten globalt är det lämpligt att offren hedras med en internationell minnesdag. Datumet för en global minnesdag till minne av de personer som avlidit till följd av corona bör därför lämpligen beslutas av FN.

Det finns ett stort antal länder som har beslutat om nationella minneshögtider, exempelvis Brasilien, Ecuador och Spanien. Detta visar tydligt att det finns ett behov i många länder av en minnesdag. En global minnesdag vore passande för en pandemi som inte låter sig begränsas av nationella territorier.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att i FN driva frågan om ett införande av en gemensam global minnesdag i syfte att hedra coronapandemins offer?