Fråga 2020/21:1367 Insatser mot människohandel

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Migrationsverket redovisade nyligen sitt regeringsuppdrag i arbetet mot människohandel. Trots att antalet asylsökande minskade med nära hälften, från 21 000 år 2019 till 13 000 år 2020, var siffran fortfarande hög. År 2020 registrerades 366 fall av människohandel, jämfört med 481 år 2019.

Migrationsverkets samordnare mot människohandel konstaterar att ”vi betraktar det ändå som en hög siffra med tanke på de resebegränsningar som rått på grund av coronapandemin”. 

Antalet misstänkta fall av arbetstagare som utnyttjas på arbetsmarknaden ligger kvar på ungefär samma nivå.

Antalet fall där man misstänker människohandel för sexuella ändamål minskar från 202 (år 2019) till 127 (år 2020). Samtidigt konstaterar Migrationsverkets samordnare att ”det finns ingenting i övrigt som tyder på att den sexuella exploateringen i Sverige minskat drastiskt. Det är sannolikt att just denna minskning är en följd av det låga antalet asylsökande”.

Det är svårt att göra en entydig analys av siffrorna, men Migrationsverket konstaterar att antalet fall av människohandel inte är beroende av antalet asylsökande.

Människohandel måste bekämpas. Migrationsverket har ett uppdrag att bistå i arbetet mot människohandel, vilket är bra. Samtidigt visar siffrorna på behovet av ett intensifierat arbete.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några ytterligare åtgärder för att minska antalet fall av människohandel i Sverige?