Fråga 2020/21:136 En utbyggnad av Tidaholmsanstalten

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Påfrestningarna på svensk kriminalvård är mycket stora. Beläggningen på anstalter och häkten är extremt hög. För någon vecka sedan meddelade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren att Kriminalvården går upp i stabsläge för att läget just nu är akut. Detta samma dag som regeringens aviserade budget för kommande år presenterades. En orosignal som heter duga. Det kan ju tolkas som att regeringens budget inte räcker till, trots aviseringar. Kriminalvården får nu invänta oppositionspartiernas förslag om ytterligare tillskott.

Redan år 2016 aviserade Kriminalvården sin avsikt att bygga ut sin kapacitet för att möta redan då ökande behov. Då pekades till exempel anstalten i Tidaholm, Skaraborg, ut som en prioriterad anstalt, både vad gäller nybyggnation och renoveringar. Men sedan har det varit tyst.

Regeringen har ansvaret att styra myndigheter efter vad riksdagen beslutar. Därtill ska man vara lyhörd för hur omvärlden utvecklas och för behov som uppstår. Tystnad duger inte som ledning av svensk kriminalvårdspolitik. Det är dags för regeringen att ta bladet från munnen.

Överbelagda anstalter är ett stort problem och har varit så över tid. Brist på fängelseplatser leder till stora påfrestningar både för de intagna och för personalen. Det återfallsförebyggande arbetet påverkas negativt, och situationen innebär även i övrigt ett ineffektivt resursutnyttjande.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att agera för att ytterligare fördröjningar inte ska tillkomma för och när spaden sätts i jorden för en utbyggnad av Tidaholmsanstalten i Skaraborg?