Fråga 2020/21:130 Likvärdighet i räddningstjänsten

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen skriver i proposition 2019/20:176 En effektivare kommunal räddningstjänst: ”Kommunernas arbete med skydd mot olyckor har grundläggande betydelse för människors säkerhet och trygghet. Det är därför av stor vikt att denna verksamhet kan bedrivas på ett så likvärdigt, effektivt och säkert sätt som möjligt.”

Statens styrning av kommunernas verksamheter sker framför allt genom bestämmelser om övergripande nationella mål i LSO. Av 1 kap. 1 § LSO framgår att bestämmelserna i lagen syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Målet gäller både för räddningstjänstverksamheten och den förebyggande verksamheten. Med ett Sverige som ser väldigt olika ut i Haninge jämfört med Flen eller Åre så kan det dock vara svårt att tolka ordet likvärdigt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ge relevant myndighet ett uppdrag att klarlägga och förtydliga vad som menas med likvärdigt i detta sammanhang?