Fråga 2020/21:1285 Inskränkningar i näringsverksamheten

av Jan R Andersson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I november beslutade regeringen att inskränka möjligheten att servera alkohol på landets samtliga restauranger och serveringsställen till senast klockan 22.00. Regeringen skärpte senare beslutet att alkoholservering inte ska få förekomma efter klockan 20.00. Beslutet skulle gälla till och med den 15 januari. Vidare får inte sällskap överstiga åtta personer, vilket även det senare ändrats till fyra. Därtill har statsministern uttalat att man ska undvika restaurangbesök samt att nu är det ”slutfestat”.

Många krogar har redan innan dessa kraftiga inskränkningar i möjligheten att driva näringsverksamhet drabbats mycket hårt. Då kommer nästa smäll. Två dagar innan beslutet om att begränsa tiderna för alkoholförsäljning skulle löpa ut meddelade socialminister Lena Hallengren att begränsningen skulle förlängas ytterligare tio dagar.

Många restauranger hade då redan öppnat upp för bokningar, investerat i varor och engagerat personal för arbete. Det senaste beskedet innebär därför att den redan mycket hårt utsatta restaurangbranschen drabbas av extra och onödiga kostnader – kostnader som hade kunnat undvikas med en tydligare kommunikation och en bättre framförhållning. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att två dagar är en rimlig tid för restaurangbranschen att ställa om verksamheten, och kommer restauranger som genom regeringens beslut ådragit sin näringsverksamhet ökade kostnader att kunna påräkna ersättningar från staten?