Fråga 2020/21:1264 Etiska handelsrestriktioner mot Kina

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

De omfattande brotten mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter i Kina är sedan länge välkända. Trots det har land efter land godtyckligt importerat kinesiska varor, just för att de är så billiga. Ett av de absolut viktigaste exportländerna för Kina är USA, som nu av etiska skäl har valt att införa ett regionalt förbud mot bomulls- och tomatprodukter. Förbudet gäller råfibrer, kläder och textilier gjorda av bomull odlad i provinsen Xinjiang i västra Kina samt tomatbaserade livsmedelsprodukter och frön från Xinjiang, då det finns en misstanke om att produktionen sker med hjälp av uiguriska tvångsarbetare.

FN menar att trovärdiga rapporter vittnar om att omkring 1 miljon uigurer tros hållas i läger i regionen, där de används för tvångsarbete. Det finns även uppgifter om att det är en plats där folkmord äger rum. Undertecknad har i flera år motionerat om att undersöka omfattningen av produkter som härstammar från någon form av slaveri eller tvångsarbete. Dessvärre med föga resultat. Detta till trots lär det inte råda någon tvekan om att statsrådet delar min uppfattning om att det skulle vara oacceptabelt om svensk konsumtion bidrog till användandet av slavar, såsom uiguriska tvångsarbetare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Kan det bli aktuellt för statsrådet att likt USA införa restriktioner mot import av produkter som tillverkats med hjälp av tvångsarbete eller att lyfta denna fråga i det internationella samfundet?