Fråga 2020/21:1246 Ersättning enligt pandemilagen

av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

”Just nu blundar regeringen för oss småföretagare. De offrar oss för egen vinning. De vet ju om att vi inte kan betala våra utgifter när det är noll intäkter.” Så säger en restaurangägare till Borås Tidning. Många småföretag kämpar hårt och arbetslösheten ökar.

Speciellt restaurangbranschen har det tufft. Rekommendationerna gör att gästerna uteblir men utan att restaurangerna har möjligheter att kompensera bortfallet av inkomster. De kan säga upp sin personal – ofta unga och nyanlända – men nu är den möjligheten uttömd för de flesta. Den stora utgiften nu är hyran; den måste alltid betalas. När inkomsterna inte räcker till kvarstår för många endast en möjlighet: konkurs.

Nu hoppas restauranger i Sverige på att regeringen ska utnyttja pandemilagen, stänga krogarna och betala ut ersättning för uteblivna inkomster. Detta är ett drastiskt drag, men som restaurangföreningens ordförande i Borås säger till Borås Tidning är detta på kort sikt den bästa lösningen. ”Vi har ju inte någon som helst möjlighet att planera framåt. Ser det likadant ut i slutet på februari så behöver vi göra något. Vi vill ju kunna säkra jobb för våra anställda”.

Med den nya pandemilagstiftningen är det nu möjligt för regeringen att införa restriktioner och ersätta verksamheter för förlusten av inkomster. Fram till nu har restaurangbranschen sett att gästerna och inkomsterna försvinner, men man har inte haft någon möjlighet till ersättning från staten. Därmed hamnar många restauranger i ett moment 22. Man har inga kunder och inga intäkter, men det finns heller inga regerings- eller myndighetsbeslut om stängning av verksamheten – ett beslut som kan ligga till grund för ersättning från staten. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Avser ministern att använda den nya pandemilagstiftningen för att stänga ned och ersätta de verksamheter som redan nu är särskilt drabbade av effekterna av pandemin, och genom detta rädda viktiga delar av den svenska ekonomin och arbetstillfällen?