Fråga 2020/21:124 Försvarsmaktens miljötillstånd

av Caroline Nordengrip (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt SVT:s Nyheter den 11 september 2020 saknar militären tillstånd att skjuta i övningssyfte i Göteborgs skärgård, men ändå fortsätter de att skjuta. I detta fall skedde 2007 en ändring i miljölagstiftningen. Det som militären gjort i årtionden, övat på skjutfälten i skärgården, krävde helt plötsligt miljötillstånd.

Tre år senare, 2010, skrevs ett tillstånd ut av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, vilket började gälla när tillståndet vunnit laga kraft, men tillståndet har som så ofta sker överklagats och har tio år senare ännu inte avgjorts av regeringen. Detta har resulterat i att verksamheten med skjutövningar vid Göteborgs skärgårds skjutfält än i dag saknar tillstånd.

Överklagandet hamnade hos Mark- och miljööverdomstolen som sedan skickade ärendet vidare till regeringen. Där har ärendet nu beretts i tio år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur ser ministern på att det kan ta över ett decennium för ett miljötillstånd för Försvarsmakten att vinna laga kraft, och vilka åtgärder vidtar ministern inom sitt ansvarsområde i regeringen för att övningsverksamheten ska kunna bedrivas i enlighet med gällande lagstiftning?