Fråga 2020/21:1228 Läkemedelsförsäkring av Modernas vaccin

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

De nyligen påbörjade vaccinationerna mot covid-19 är välkomna och innebär att människoliv såväl som stora ekonomiska värden kan räddas. Vaccinen kommer från en rad olika företag, och i de flesta fall ingår dessa bolag i läkemedelsförsäkringen. Så är dock inte fallet med Moderna, vars vaccin nu når Sverige.

Regeringen och socialminister Lena Hallengren har tidigare uttalat att man förbereder ett lagförslag som innebär att staten kommer att erbjuda ett försäkringsskydd för vacciner levererade av företag som inte tecknat en försäkring hos Läkemedelsförsäkringen (se bland annat https://sverigesradio.se/artikel/7622441 och pressmeddelande från Svenska Läkemedelsförsäkringen AB den 21 december 2010 ”Försäkringsskydd vid covid-19 vaccination”).

Regeringen har dock inte återkommit med något lagförslag. Det är anmärkningsvärt att frågan inte redan är löst. Oklarheten riskerar att medföra att vaccinationen fördröjs, då ansvarsfrågorna ännu inte är klarlagda.

Detta är regeringens ansvar, och frågan måste lösas skyndsamt. Därför är min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Står ministern fast vid att staten kommer att erbjuda ett försäkringsskydd för vacciner levererade av företag som inte tecknat en försäkring hos Läkemedelsförsäkringen, och när lägger ministern i så fall fram ett skarpt lagförslag om det?