Fråga 2020/21:1216 Postnords post- och tidningsdistribution

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Postnord har meddelat att utdelningen av brev och tidningar i Skåne – hela det postnummerområde som börjar med siffran 2 – kommer att gå från i normalfallet fem dagar i veckan till varannan dag. Och att detta ska ske redan från den 1 februari 2021. Detta kommer att innebära förseningar och fördröjningar för tidningar och tidskrifter

I växande utsträckning sker också en samordning mellan post och distribution av dagstidningar. Något som uppmärksammats av mediehus verksamma i Skåne. I ett brev till Post- och telestyrelsen konstateras följande: ”Via sitt dotterbolag TAB har PostNord aviserat att man kan tänka sig att fortsätta dela ut tidningar på ordinarie utgivningsdag men då till ett pris som är tre gånger så högt som det nuvarande. Ett pris som inget tidningsutdelande företag är i närheten av i någon geografi. PostNords och TAB:s information kring detta har varit absolut och inte förhandlingsbar. Det är så här det blir. Över 100 års relationer kastas över ända. Postnord har också sagt sig inte kunna ägna sig åt presstöd och också hänvisat till att tidningar får distributionsstöd.”

Regeringen har tidigare gett Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, i uppdrag att utreda frågor om tidningsdistribution för att bidra till en fortsatt spridning av tryckta nyhetstidningar i hela landet. Postdistribution av tidningar är viktigt ur demokratisk synpunkt, inte minst i glesbygd.

Regeringen gör själv bedömningen att en situation med varannandagsutdelning av post skulle allvarligt försämra allmänhetens tillgång till tryckta nyhetstidningar i hela landet. MPRT ska därför utreda möjligheterna att genom upphandling eller på annat sätt säkerställa fortsatt distribution av posttidningar varje dag vid en varannandagsutdelning. Detta uppdrag ska redovisas till regeringen senast den 31 mars 2021. Men Postnord avser att genomföra sin förändring för Skåne redan den 1 februari 2021.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att begära att Myndigheten för press, radio och tv tidigarelägger sin analys av konsekvenserna för tidningsdistribution av att Postnord övergår till varannandagsutdelning innan detta är ett faktum i Skåne redan den 1 februari?