Fråga 2020/21:1197 Ändringar i miljöbalken som möjliggör fler militära övningar

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

År 2015 riktade riksdagen ett tillkännagivande (bet. 2015/16:FöU3) till regeringen om att se över beslutsprocesserna för miljöprövning av Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i syfte att förkorta handläggningstiderna.

Försvaret ska rustas upp, och då behöver det självklart öva. Miljöbalken sätter stopp för flera övningar i och med långa handlingstider och utdragna tillståndsprocesser. Det finns exempel på tillståndsprocesser som har dragit ut på tiden i flera år utan att Försvarsmakten har fått svar på sina ansökningar om att få använda övnings- och skjutfält.

Försvarsmakten har själv uppmanat till ändringar i miljöbalken som skulle innebära att tillståndsprocessen förkortas. Det skulle ske genom att man tar bort ett av de tre steg som i dag krävs för att få miljötillstånd och genom en författningsreglering som säger att länsstyrelserna ska hantera ärendena skyndsamt.

Den instans som föreslås tas bort är mark- och miljödomstolen och dess yttrande till regeringen. En sådan ändring skulle skyndsamt möjliggöra fler militära övningar. Det skulle vara positivt för att öka den operativa förmågan i försvaret, något som försvarsministern säger sig vilja uppnå.

Med anledning av detta önskar jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka initiativ har ministern tagit inom sitt ansvarsområde med anledning tillkännagivandet och när kan Försvarsmakten få se de önskade ändringarna som skulle möjliggöra fler militära övningar?