Fråga 2020/21:119 Konsekvensanalys av förtida nedläggning av Bromma flygplats

av Åsa Coenraads (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Mitt under rådande pandemi, när flygbranschen i hela världen går på knäna och ingen vet hur framtiden kommer att se ut, har regeringen passat på att begära en utredning av Swedavia om en förtida avveckling av Bromma flygplats.

Under året som gått har krisstöd gått ut för att hålla näringslivet under armarna och se till att bolag inte går i konkurs eller tvingas avskeda människor. Även det av staten delägda bolaget SAS har fått ett bidrag, och regeringen har tvingats säkerställa kommunikationer till vissa destinationer för att Sverige ska fungera.

I den sammanfattning av konsekvensutredningen som Swedavia publicerat och efter det möte som trafikutskottet haft i riksdagen den 24 september 2020 framkommer det att Swedavia gör analysen att det minskade resandet kommer att bestå. Detta antagande är gjort innan vi vet vart pandemin tar vägen och utan att den statliga coronakommissionen är på plats ännu.

Konsekvensanalysen av hur näringslivet påverkas av Brommas förtida nedläggning är heller inte gjord.

Bromma flygplats kommer att få en avgörande betydelse när affärsflyget kommer igång efter pandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer att arbeta hemifrån upphör. Bromma flygplats är en liten flygplats som snabbt kan ta emot ett ökat antal flighter och anpassat för mindre flygplan och bolag som dessutom flyger på mindre destinationer än SAS.

Arlanda har i dag inte den kapaciteten, och för att återstarta Sverige och få igång tillväxten krävs en snabb mobilitet. Då finns inte tiden att vänta på regeringsbeslut om Arlandas framtid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att snabbt tillsätta en utredning om konsekvenserna för näringslivet av en förtida nedläggning av Bromma flygplats?