Fråga 2020/21:118 Möjligheterna att sälja vildsvinskött

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Många svenska bönder drabbas av vildsvin som bökar upp odlingsmark och äter upp grödor. I dag rapporteras det från södra Sverige att vildsvinsstammen ökar och orsakar problem för många lantbrukare, som drabbas av nedtrampade fält och uppätna grödor. Enligt en handlingsplan från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) handlar det om skador för 1,1 miljarder kronor per år.

I dag slutar många jägare jaga vildsvin när frysboxen är full eftersom allt vildsvinskött som säljs måste passera en vilthanteringsanläggning. Det finns alltså få incitament för ökad vildsvinsjakt eftersom försäljningen av köttet är så pass komplicerat reglerad. En viktig faktor för att minska stammen är att möjliggöra försäljning av vildsvinskött.

Livsmedelsverket hade redan förra året ett utarbetat förslag efter att LRF gjorde en gemensam hemställan tillsammans med Svenska Jägareförbundet till regeringen. Sedan har regeringen i år gett fyra myndigheter i uppdrag att bidra till att mer vildsvinskött ska nå konsumenterna.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är:

 

När förväntas statsrådet kunna presentera förslag som gör det enklare att sälja vildsvinskött, och kommer det att vidtas ytterligare åtgärder i frågan utöver uppdraget till de fyra myndigheterna?