Fråga 2020/21:1179 Verkställande av utvisningar under pandemin

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I de flesta länder där man bryr sig om sina medborgares välmående och hälsa har man under pandemin kontroller för att säkerställa att personer som reser in i landet inte bär på covid-19. Detta gäller såväl väletablerade länder som mindre utvecklade utvecklingsländer, exempelvis Afghanistan.

Att den här typen av regler finns är ingenting vi kan påverka, men det innebär trots allt problem för vårt land. Afghanistan hör nämligen till de länder dit utvisning från Sverige är som vanligast, vilket gör att det blir svårt att verkställa utvisningsbeslut för personer som inför avresa vägrar att genomföra ett PCR-test. Sorgligt nog finns inte heller möjligheten att testa individer mot deras vilja, vilket innebär att exempelvis kriminella afghaner kan sätta det i system att vägra genomföra testerna i syfte att undgå utvisning.

Det är fullkomligt orimligt att rådande pandemi ska kunna möjliggöra för personer som ej har rätt att vistas i landet att ändå vara kvar, särskilt om de begått ett grovt brott. Mot bakgrund av att majoriteten av dem som i dag sitter i Migrationsverkets förvar vägrar låta sig testas krävs det snarast en ändring av lagen: Vi måste kunna testa personer med utvisningsbeslut, även om det sker mot deras vilja.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Kommer ministern att verka för en ändring av lagen så att det går att tvångstesta personer med utvisningsbeslut, eller kan vi förvänta oss att ministern agerar på annat sätt i syfte att verkställa dessa utvisningar?