Fråga 2020/21:1170 Regeringens hantering av överklagade tillståndsärenden

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

År 2014 ansökte Boliden AB om bearbetningskoncession hos Bergsstaten för den tilltänkta gruvverksamheten i Laver, Älvsbyns kommun. Tre år senare avslog myndigheten Boliden AB:s ansökan med hänvisning till miljöskäl med motiveringen att bolaget inte i förväg gjort en så kallad Natura 2000-prövning av gruvplanerna.

Företaget valde att överklaga ärendet, som hamnade hos regeringen för beslut. Först den 23 december 2020 meddelar regeringen sitt beslut, som i stort är det samma som det myndigheten Bergsstaten fattat fyra år tidigare.

Sett mot bakgrund av att Sverige, och Europa, är i synnerligen stort behov av en ökad tillgång till metaller och mineraler och en ökad självförsörjning på dessa är eftersträvansvärd ur flera aspekter är rimliga tider för tillståndsprocesser av yttersta vikt. Om vi ska kunna producera de batterier, den förnybara energi och den nya el-, järnvägs- och laddinfrastruktur som inte minst regeringen pekar ut som central för att kunna nå de av regeringen utsatta miljömålen är det inte rimligt att tillståndsärenden tillåts dra ut på tiden. Detta i synnerhet inte om inget nytt har tillkommit som gör att regeringen har anledning att upphäva Bergsstatens beslut.

Miljöarbetet och den gröna omställningen framhålls ofta av regeringen som brådskande och högt prioriterat. Det medför att de tillståndsprocesser som syftar till att göra detta möjligt rimligen bör betraktas som lika brådskande och högt prioriterade. Därmed är den tid det tagit för regeringen att fatta beslut i frågan om Laverprojektet mer anmärkningsvärd än beslutet i sig. Detta i synnerhet som det i stort sett innebär samma beslut som Bergsstaten meddelade redan för fyra år sedan. 

Mot bakgrund av ovanstående är min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Hur arbetar regeringen med de tillståndsprocesser som överklagats till regeringen, och hur agerar ministern för att identifiera och genomföra effektiviseringar syftande till att förkorta handläggningstiden för tillståndsärenden som överklagats till regeringen?