Fråga 2020/21:117 Utnyttjandet av personlig assistans

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Av en myndighetsgemensam strategisk rapport från Nationellt underrättelsecentrum (NUC) framgår att det finns en rad organiserade upplägg genom vilka arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter utnyttjas för assistansbedrägerier. Det handlar till exempel om skenanställningar, exploatering av billig arbetskraft och brukarimport samt annan typ av ekonomisk vinning. NUC kan i sin kartläggning konstatera att det finns bekräftade kopplingar såväl till kända nationella och internationella kriminella nätverk som till nätverk inom sfären för våldsbejakande extremism.

Det finns en låg risk för dem som tillhandahåller falska anställningserbjudanden att bli upptäckta, och straffen för delaktighet i uppläggen är sällan kännbara. Det är heller inte tydligt kriminaliserat att ordna arbetstillstånd på felaktiga grunder, även om metoden liknar människohandel. Myndigheternas åtgärder bedöms av NUC vara tandlösa, och myndigheterna saknar tillräckliga verktyg för en effektfull prövning.

NUC ifrågasätter lämpligheten i att bevilja arbetstillstånd inom personlig assistans. Det är en slutsats som Moderaterna delar. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför följande:

 

Delar ministern rapportens slutsatser, och kommer ministern att agera i enlighet med slutsatserna?