Fråga 2020/21:1167 Vrakplundring i Östersjön

av Aron Emilsson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I Östersjön vilar otaliga skeppsvrak och fornfynd. Vraken anses vara bland de bäst bevarade i världen. Det har förklarats av det bräckta vattnet och avsaknaden av skeppsmask.

Vraken i Östersjön är en omistlig del av vår kulturhistoria, och därtill ruvar de på fornfynd som bit för bit kan redogöra för livet ombord och den epok dessa vrak härstammar ifrån.

Ny teknik har gjort det lättare för marinarkeologin att lokalisera och utforska fler av vraken, vilket är glädjande och framgångsrikt för den historiska forskningen. Samtidigt har den nya tekniken möjliggjort för kriminella ligor att leta och plundra. Man har kunnat se att föremål försvinner regelbundet och dyker upp utomlands, vilket förutom att det är en olaglig handling leder till att svensk historia och Östersjöhistoria försvinner bit för bit och att det blir svårare att teckna den fullskaliga bilden av det historiska sammanhanget i den sammansatta miljö de rycks ifrån.

Kustbevakningen och sjöpolisen har tillsammans med marinarkeologer under hösten intensifierat sitt arbete mot vrakplundring och ökat uppmärksamheten kring frågan. Under året har flera personer anhållits för relativt storskalig och systematisk vrakplundring i Östersjön, och misstankarna om grova fornminnesbrott är flera. Oavsett att enskilda processer ska ha sin gång så är trenden allvarlig, och problembilden behöver belysas och bemötas. Problemet är existerande i hela Östersjön och inte bara i svenska vatten. Medierna har under hösten rapporterat att Europol är involverade för att bekämpa den här brottsligheten internationellt. Mot den här formen av brottslighet behövs såväl nordisk som internationell samverkan. Vi vet sedan tidigare också att det är fullt möjligt att åstadkomma nordisk och internationell samverkan i att bevaka vrak och särskilt viktiga platser i den gemensamma marina miljön.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg: 

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att förebygga problemet och förstärka samarbetet med övriga Östersjöstater med anledning av det som har framförts?