Fråga 2020/21:1155 Sexuell exploatering av barn på nätet

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det har skett stora framsteg i USA och Kanada gällande Pornhub, där över 100 barn har kartlagts av Internet Watch Foundation i olika filmer på porrsajten. I förra veckan uppmärksammade en ledande journalist på New York Times detta och namninsamlingen med över två miljoner namnunderskrifter som över 400 organisationer står bakom.

Företaget Paypal har avslutat samarbetet med Pornhub och nu har Mastercard och Visa inlett en utredande process gällande Pornhub.

Pornhub meddelar nu att de går med på att det inte ska vara möjligt att ladda upp eller ladda ned material själv, något som har möjliggjort spridning av övergreppsmaterial på kvinnor och barn. Det återstår dock att se om och hur väl Pornhub kommer att leva upp till de nya riktlinjerna. Tidigare har det varit stora ord om deras egen förträffliga säkerhet, som i verkligheten har varit extremt eftersatt i månader trots anmälningar om barn.

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau pressas nu att agera politiskt. Han kritiseras hårt för att han hittills inte har agerat trots att han har vetat om exploateringen av och profiteringen på barn hos Pornhub. Pornhub ägs av Mindgeek och huseras på kanadensisk mark i Montreal.

Mindgeek äger över 100 porrsajter, och frågan är hur mycket vår svenska regering vet om denna exploatering av och profitering på utsatta barn.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern, med vetskap om det ovan skrivna, att faktiskt göra framåt för att stoppa exploatering av och profitering på utsatta barn i den lättillgängliga porrindustrin på nätet?