Fråga 2020/21:1154 Utrustning i ambulanser

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Västerbotten en region lika stor som Danmark, med långa avstånd och cirka 260 000 invånare. Det finns en ambulansstation i varje kommun och i de tre större städerna något fler. Vid ett hjärtstopp larmas ofta minst två ambulanser ut eftersom det behöves mer personal för att ta hand om en person som drabbats av hjärtstopp.

I dag finns det hjälpmedel som gör att man inte behöver utföra hjärtkompressioner manuellt, vilket innebär att ambulanssjukvården kan sitta säkert fastspänd och vårda patienten under transport in till sjukhus.

I dag finns det 15 ambulanser i Västerbotten, men endast tre stycken är utrustade med en automatisk hjärtkompressionsmaskin. Ambulansförbundet kommer med anledning av ordergivning om manuell hjärt- och lungräddning att anmäla Region Västerbotten till Arbetsmiljöverket.

Det har äskats pengar för att köpa in en hjärtkompressionsmaskin till alla ambulanser men det är äskat för lite pengar och det kommer inte att räcka till mer än ett fåtal maskiner.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Vad avser socialministern att vidta för åtgärder för att alla ambulanser i Västerbotten och även övriga delar av landet ska ges samma förutsättningar att rädda liv och att arbetsmiljön för ambulanspersonalen är god?