Fråga 2020/21:1144 Påverkan på Coronakommissionen

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi var många som initialt var skeptiska till hur tillsättandet av den så kallade Coronakommissionen gick till, inte minst mot bakgrund av bristen på transparens i processen. Undertecknad försökte få klarhet i detta genom en skriftlig fråga till socialministern, men förgäves. Att det därför funnits fog för viss skepsis är inte särskilt konstigt, och den blev inte mindre inför att kommissionens första delredovisning skulle presenteras den 15 december.

Att kommissionen skulle presentera sin första delrapport var i sig väntat, och minst sagt välkommet. Att undertecknad och många andra reagerade starkt var för att detta skulle ske tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S), som ju delvis skulle granskas av kommissionen. Närvaron av ministern innebar naturligtvis i sig att bilden av kommissionen som oberoende förminskades. Detta var illa nog.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet visar det sig att Socialdepartementet dessutom har försökt att få tag på Coronakommissionens rapport på förhand, före presentationen. Det visade sig även att man dessutom tvingade den oberoende Coronakommissionen att senarelägga sin planerade pressträff och att ha den tillsammans med socialministern. Hennes deltagande kan enbart ses som ett försök att mildra den inte helt oväntade omfattande kritik som framfördes, vilket var tydligt då hon passade på att själv tala om åtgärder och slutsatser.

Mot bakgrund av att socialministern är och till stor del kommer att vara huvudpersonen i Coronakommissionens granskning är det alldeles uppenbart att det är ytterst olämpligt att hon agerar på det här sättet. Det bör ligga i allas intresse att Coronakommissionen kan och får arbeta självständigt, och det är en självklarhet att detta sker utan några former av påtryckningar från socialministern eller hennes departement.

Kommissionen och dess ordförande har, trots påverkansförsöken från Socialdepartementet, agerat väl och har därför inte lämnat ut sin rapport före presentationen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Stämmer uppgiften att ministern försökt och till viss del lyckats blanda sig i Coronakommissionens presentation av sin första delrapport, och är det i så fall ministerns ställningstagande att det är förenligt med tjänsteutövningen och kommissionens oberoende granskning?