Fråga 2020/21:1140 Gymnasieskolornas distansundervisning

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sedan den 23 november har skolor större möjligheter att bedriva undervisning på distans, detta efter ett regeringsbeslut. Den 3 december kom sedan det efterlängtade beskedet: Nästan samtliga gymnasieskolor övergår till distansundervisning, vilket enligt beslut är tänkt att gälla från den 7 december till den 6 januari. Syftet är naturligtvis att minska den milt uttryckt mycket omfattande smittspridningen i samhället.

Antalet inlagda på sjukhus är i dag högre än när det var som mest i våras, samtidigt som sjukvården inte alls har samma personalkapacitet som tidigare. Smittspridningen befinner sig, inte helt oväntat, på en högre nivå just nu än vad Folkhälsomyndigheten räknade med skulle vara ett värsta scenario. Vidare vet vi att andelen döda stiger i jämn takt med antalet smittade i samhället, varför det borde ligga i allas intresse att försöka stoppa smittspridningen. Beslutet om att återgå till distansundervisning var därför inte oväntat, utan snarare sedan länge önskat.

Det är ingen överraskning att regeringen återigen agerar reaktivt i  stället för proaktivt. Bortsett från den lilla krets runt Folkhälsomyndigheten som konsekvent och återkommande har haft fel under pandemin varnade så gott som samtliga experter redan i våras om en andra våg av smittan. Det är därför inte konstigt att många förvånats över att regeringen ännu en gång varit för sen med nödvändiga beslut. Att utbildningsministern dessutom, i en intervju med SVT:s Aktuellt, hävdar att de haft en ”kort förberedelsetid” kan inte anses som något annat än ett påhitt.

Regeringen har i själva verket haft mycket god tid på sig att förbereda en omstrukturering av såväl gymnasieskolor som andra verksamheter för att de i högre utsträckning ska kunna bedrivas på distans, just för att vi sedan i våras känt till att en andra våg skulle kunna svepa över Sverige med full kraft.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad menar ministern med att regeringen har haft en kort förberedelsetid för att låta gymnasieskolor gå över till distansundervisning, och varför har regeringen inte agerat snabbare mot bakgrund av att en andra våg var att vänta?