Fråga 2020/21:114 Stöd till resebranschen

av Alexandra Anstrell (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Svenskarnas sug efter sol och värme i vinter är stort, men antalet resmål för en coronasäker resa har krympt. Till favoriter som Thailand och USA gäller fortfarande UD:s avrådan.

Coronapandemin har slagit hårt mot resebranschen, som i princip stod helt stilla under tre månader i våras när världen stannade. Även om bokningarna har börjat komma tillbaka i takt med att svenska UD successivt har hävt sin reseavrådan för länder inom Europa är det långt ifrån normala nivåer.

Det vi befinner oss i nu är den mest komplexa och största krisen som hela branschen varit i, och krishantering är en del av branschen.

I Sverige har det inte setts skymten av ett stöd som är direkt riktat till resebranschen. I exempelvis Norge har regeringen helt nyligen gått in med ett stödpaket på 1 miljard norska kronor. Det finns en risk att konkurrensen blir snedvriden om andra länder ger riktade stöd till resebolag, medan Sverige låter bli.

Denna vecka stod det klart att räddningspaketet till flygbolaget SAS fått ett enhälligt godkännande av aktieägarna, och SAS ser ut att gå levande ur coronakrisen. Det ägarna hade att ta ställning till var den så kallade rekapitaliseringsplanen – ett upplägg med olika nyemissioner som ska ge SAS ekonomisk kraft att ta sig ur coronakrisen och vidare genom de närmaste två åren. Det har både danska och svenska staten redan på förhand varit öppna med att de skulle godkänna.

Det är problematiskt att regeringen i praktiken ökar sitt ägande i SAS samtidigt som man sagt att man ska avveckla det långsiktiga ägandet i bolaget. Detta samtidigt som resebranschen i stort får ett otillräckligt stöd.

Utifrån ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Har ministern och regeringen har för avsikt att presentera något stödpaket till den svenska resebranschen, som lider svårt under den pågående coronakrisen?