Fråga 2020/21:1137 Statlig närvaro i hela landet

av Arman Teimouri (L)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Om hela Sverige ska växa krävs det att det finns jobb. Sverige består dessutom av mer än ett fåtal storstäder. Du ska ha möjlighet att bo och arbeta på landsbygden och samtidigt ha tillgång till grundläggande samhällsservice. Det handlar om saker som att kunna driva företag, utbilda sig och ha tillgång till fungerande infrastruktur. Du ska kunna leva som du vill, var du vill.

Trots att vi genom vårt samarbete med regeringen och Centerpartiet har arbetat för ökad statlig närvaro i hela landet får jag oroväckande signaler.

Den 22 december rapporterade Sveriges Radio P4 Värmland att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med huvudbas i Karlstad, trots prioriteringar från myndighetsledningen växer mest i Stockholm. Exempelvis rekryteras en majoritet av cheferna till Stockholm – detta trots att generaldirektören Dan Eliasson varit tydlig med att Karlstad ska prioriteras vid rekrytering. P4 Värmlands granskning visar även att de senaste tio åren har tre fjärdedelar av avdelningscheferna och två tredjedelar av enhetscheferna placerats i Stockholm. Granskningen visar också att på tio år har andelen anställda i Stockholm ökat kraftigt samtidigt som den har minskat i Karlstad.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad ämnar statsrådet och regeringen göra för att bryta denna negativa trend och i stället öka, men framför allt säkerställa, en fortsatt stark statlig närvaro i hela landet?