Fråga 2020/21:112 Processer för miljötillstånd

av Ann-Sofie Alm (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Det händer spännande saker på Sotenäset, Sotenäs kommun, på västkusten.

Norska staten satsar tillsammans med ett stort antal hightechbolag, däribland svenska Vattenfall, stora pengar på Europas största laxodling på land med etablering i Sotenäs kommun. En satsning på nära 20 miljarder kronor.

2 000 personer kommer att få sin arbetsplats vid laxodlingen, såsom ingenjörer, administratörer, lagerarbetare, logistiker, slakteripersonal och laboratoriepersonal för att nämna några yrkeskategorier. Arbetstillfällen sprider sig ofta som ringar på vattnet vid stora etableringar.

Det kommer till exempel att behöva byggas 900 pallar varje dag, det kommer att behöva tvättas flera tusen arbetskläder varje dygn, livsmedelsaffärer, restauranger och hotell får ett behövligt uppsving, och det kommer att behöva byggas bostäder. Allt detta kommer att inbringa skattepengar till skolor, äldreboenden och övriga verksamheter i kommunerna runt omkring men även en icke oansenlig mängd skattemedel till staten.

Laxodlingen kommer att ligga på land i ett slutet system utan miljöpåverkan, och transporterna av de färdiga produkterna och mycket annat kommer ske landvägen.

Väg 171 från Kungshamn och Smögen ut till E6:an och logistikcentret är redan i dag starkt belastad av ortsbefolkning, befintliga industrier och övrigt näringsliv, samt sommartid av turismen. Vägen behöver därför att rustas upp till en modern väg. Det är annars svårt att se framför sig hur alla dessa containrar ska samsas på ett säkert sätt med övrig trafik på den smala vägen.

Ett miljötillstånd i Sverige är förknippat med en oerhört lång och omständlig process; det kan ta flera år innan besked kommer. I våra grannländer tar det mindre än ett halvår.

Tiden är naturligtvis väldigt viktig för de bolag som satsar tid och stora pengar i detta projekt.

Arbetstillfällen i coronakrisens kölvatten är oerhört viktigt att prioritera för Sverige som helhet, och för västkusten i synnerhet. Västkustens basnäringar är turism och handel, och båda näringarna blev synnerligen hårt drabbade i coronakrisen, vilket till stor del berodde på politiskt beslutade restriktioner och nedstängningar.

Det är en mycket svår situation i dag och det kommer att bli oerhört kostsamt över lång tid för individer, för kommuner och för företag men också på nationell nivå om krisen biter sig fast i form av arbetslöshet och psykisk ohälsa.

Det skulle vara värdefullt för såväl Sotenäs kommun som för näringsministern om näringsministern skulle kunna komma på besök för att ta del av de möjligheter och utmaningar som finns i bygden.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka generella åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att skynda på processerna med miljötillstånd?