Fråga 2020/21:11 Dubbelbeskattning av nordiska medborgare

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

På Nordiska rådets hemsida kan vi läsa följande text:

”Nordiska Gränspendlare som har jobbat hemifrån under coronapandemin kan tvingas betala skatt i två länder. Det är följden av att de nordiska finansministrarna inte går med på ett undantag från gällande skatteregler.

Enligt Nordiska skatteavtalet ska en gränspendlare betala skatt i det land där personen arbetar. Under coronapandemin har många pendlare på anmodan av sina arbetsgivare jobbat hemifrån vilket innebär att pendlarna ska betala skatt i det land man bor för varje dag som arbetet sker hemifrån.

I Öresundsregionen finns även ett särskilt skatteavtal, Öresundsavtalet, som innebär att om hemarbetet pågått mer än 50 procent under en period på tre månader gäller inte de vanliga reglerna, utan då ska skatten betalas i det land där man bor.

Den 2 juni sände Gränshinderrådets ordförande Bertel Haarder på vägnar av de nationella medlemmarna i Gränshinderrådet ett brev till alla nordiska skatte- och finansministrar där han påtalade problemet.

I brevet föreslår han en lösning motsvarande den som genomförts inom socialförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, där arbetstagaren kvarstår i arbetslandet. Den lösningen skulle innebära att pendlarna fortfarande betalar skatt i arbetslandet och inte i bosättningslandet.

Nu har svar kommit från Sverige, Danmark och Finland. Och svaren är entydiga, ministrarna avser inte i nuläget att vidta åtgärder som ger dispens från det nordiska skatteavtalet eller Öresundsavtalet.

Det betyder att de pendlare som berörs av detta måste deklarera och betala skatt både i bosättningslandet och i det land där de jobbar, och i vissa fall ska skattepengar skickas mellan länder, vilket leder till ökat merarbete för arbetstagaren, arbetsgivaren och myndigheterna.”

Jag vill med anledning av ovanstående fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur förhåller sig ministerns besked till Gränshinderrådet om dubbelbeskattningen till Nordiska ministerrådets vision om att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030 och har ministern för avsikt att agera för att lösa problematiken?