Fråga 2020/21:1095 Lärdomar från Coronakommissionen

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronakommissionen har precis (den 15 december) överlämnat sitt första delbetänkande – Äldreomsorgen under pandemin. Kommissionen konstaterar att strategin att skydda de äldre har misslyckats. Nu har fler än 7 000 människor avlidit med covid-19 i Sverige, och nästan nio av tio som avlidit har varit 70 år eller äldre. Som orsaker till att strategin har misslyckats lyfter kommissionen fram att äldreomsorgen dras med strukturella brister och att beslut om åtgärder för äldreomsorgen var sena och otillräckliga, och kommissionen är glasklar med att ansvaret för detta allvarliga misslyckande vilar tungt på regeringen, ty regeringsformen är klar – regeringen styr riket.

En konkret exempel där kommissionen riktar kritik mot regeringen rör besöksförbudet på särskilda boenden. Kommissionen anför i sitt betänkande att det nationella förbudet borde ha kommit tidigare. Regeringen agerade helt enkelt för långsamt. Sedan Coronakommissionen presenterade sitt betänkande har socialministern lagt mycket tid och kraft på att försvara regeringens saktfärdighet i frågan om ett nationellt besöksförbud. Det gör mig bekymrad. För att bristerna inom äldreomsorgen ska kunna åtgärdas och för att begångna misstag inte ska upprepas behöver vi alla lära av Coronakommissionens granskning och regeringen ta till sig av kommissionens tydliga och konstruktiva kritik. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta till sig av Coronakommissionens tydliga kritik i syfte att förbättra den svenska coronastrategin och förhindra nya misstag?