Fråga 2020/21:109 Kinas agerande mot Hongkong

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hongkong är en demokratisk och självstyrd region i Kina som styrs enligt principen ”ett land, två system”. Det är den enda platsen där man kan kritisera den kinesiska regimen utan risk för förtryck och förföljelser. Men det har man nu ändrat på.

Nyligen antog den kinesiska regimen en nationell säkerhetslagstiftning för Hongkong. Den förbjuder självständighetssträvande och utländsk inblandning i Hongkong. Lagen tillåter utlämning av Hongkongbor till Kina och utsätter Hongkongbor för orättvisa rättegångar och kränkningar av deras mänskliga rättigheter. 

Lagen är i praktiken slutet på ”ett land, två system”-principen. Kinas totalitära inskränkande är slutet för demokratin i Hongkong. För Kina handlar det framför allt om att stärka greppet om Hongkong. Miljontals Hongkongbor har deltagit i protester mot den kinesiska regimens inskränkningar i Hongkongs suveränitet de senaste åren och tusentals har gripits, däribland framstående aktivister och demokratiförespråkare. 

Aktivisten Andy Li greps av kinesiska myndigheter i augusti; sedan dess har han varit försvunnen och hans familj har inte hört någonting om var han befinner sig eller hur han mår.

Även svenskar har drabbats. Göteborgaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015. Gui Minhais påstådda brott är att han gett ut regimkritisk litteratur, även om Kina påstår att han olovligen tillhandhållit information till utlandet. Jag har otaliga gånger uppmanat den svenska regeringen att säkerställa Gui Minhais frisläppande.

Kinas brott mot internationella avtal och mänskliga rättigheter är vedervärdiga och saknar motstycke. Regeringen får inte stå passiv inför Kinas behandling av Hongkong och dess medborgare. Det är dags för regeringen att skärpa tonläget än mer mot Kina.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att fortsatt fördöma Kinas nya säkerhetslagstiftning som tillåter olagliga gripanden av Hongkongbor, och vad gör ministern för att få Andy Li och andra som gripits frisläppta?