Fråga 2020/21:1088 Nytt fängelse i Åmål

av Camilla Brodin (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Åmåls kommun har den högsta öppna arbetslösheten i Västra Götalands län och den fjärde högsta i riket: 14 procent. Därtill har Åmåls kommun den högsta ungdomsarbetslösheten av alla landets kommuner: 21,5 procent. Därför arbetar Åmål för att få fram nya arbetsplatser som kan vara med och förändra situationen över tid. En utredning visar att den långvarigt höga arbetslösheten i Åmåls kommun påverkar alla samhällssektorer, vilken även varit medialt uppmärksammad. En förändring måste ske för att vända den negativa utvecklingen.

En enig kommunstyrelse har nu ställt sig bakom Kristdemokraterna i Åmåls förslag att Åmåls kommun ska arbeta för att Kriminalvården placerar ett nytt fängelse i Åmål när man bygger ut kapaciteten.

För oss som kristdemokrater är det viktigt att hela landet får möjlighet att utvecklas. Det är därför bra om nya statliga anläggningar placeras på ett sådant sätt att det underlättar för samhällsutvecklingen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ser ministern ser på möjligheten att placera ett nytt fängelse i Åmål för att på så sätt bidra till en minskad arbetslöshet samt förbättra förutsättningarna för det lokala och delregionala näringslivet?