Fråga 2020/21:1071 Stöd till småföretag

av Alexander Christiansson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringens förslag till åtgärder för småföretagens utsatta situation på grund av covid-19 har tyvärr visat sig vara bristfälliga och ofta till begränsad hjälp, inte minst för enskilda näringsidkare.

Beskedet om förlängning av det särskilda omsättningsstödet och omställningsstödet till småföretagen var välkommet och helt nödvändigt för att skapa någon form av andrum för dem som befinner sig mitt i krisen. Att regeringen åtgärdade det faktum att enskilda näringsidkare initialt utelämnades från stöden var glädjande och en räddning för många av dem som drabbades hårt.

Den ökade smittspridningen, och medföljande restriktioner, har under hösten slagit hårt mot näringsidkare. Då behöver också stöden vara möjliga för företagen att ta del av, i annat fall riskerar stöden att förlora sitt syfte.

Även om många förslag är verkningsfulla i teorin lämnar de en hel del att önska då de i praktiken inte kommer alla som behöver dem till del. Orsaken är krångliga regler, långa handläggningstider och begränsningar som gör att stöden inte går att applicera på alla verksamheter.

Exempelvis kan inte en enskild näringsidkare ansöka om omsättningsstöd under hösten om denne under våren lagt verksamheten vilande för att ta del av a­kassan som ett resultat av det näringsförbud som pandemin då innebar.

Ett annat exempel är att företagen nu under den andra vågen inte kan korttidspermittera den personal som anställts efter våren om företaget tagit del av korttidspermittering tidigare, då jämförelsemånaden ska vara densamma som låg till grund för beräkning av stöd som lämnats under 2020. Stödet blir då verkningslöst för företag som tvingades varsla under våren för att sedan anställa ny personal under hösten när efterfrågan ökade.

Nu behövs det ett skyndsamt agerande i frågan för att undvika en våg av konkurser bland de skattebetalande småföretag som bär upp en stor del av vår välfärd.

Utgångspunkten bör vara att betrakta den andra vågen av pandemin som en egen period och inte hindra de företag som tog del av åtgärder under våren från att ta del av stöden.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad tänker ministern göra för att hjälpa småföretagen, som just nu kämpar för att inte gå i konkurs samtidigt som de inte kan ta del av de stöd som regeringen aviserat?