Fråga 2020/21:1062 Förenklad hantering av vapenlicenser

av Jan R Andersson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Justitieombudsmannen har vid ett flertal tillfällen prickat polisen för orimligt långa handläggningstider för ansökan om vapenlicenser. Trots kritiken kvarstår på flera ställen långa handläggningstider. Justitieombudsmannen har gjort bedömningen att ett rimligt krav är att handläggningstiderna är maximalt 30 dagar. Det är något som inte alla polisregioner klarar av i dag.

För att underlätta hanteringen har Polismyndigheten gjort ett antal åtgärder för att förenkla ansökningsförfarandet. Bland annat kan ansökningarna nu göras digitalt.

Ett problem som Polismyndigheten har identifierat är kravet på originallicensen från säljaren som ska bifogas vid ansökan och som ofta saknas. Utebliven originallicens hindrar polisen från vidare handläggning av ansökan. Detta följer av 2 kap. 6 § vapenförordningen (1996:70).

Detta försvårar Polismyndighetens möjlighet att klara handläggningstiderna. Samtidigt menar Polismyndigheten att detta krav inte fyller någon funktion då en saknad originallicens enkelt kan ersättas. Därför har Polismyndigheten framfört önskemål om att kravet på att originallicens ska bifogas vid ansökan om vapenlicens slopas om denna handling är försvunnen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att förändra vapenförordningens krav på originallicens vid ansökan om vapenlicens, så som Polismyndigheten önskar, i syfte att förkorta handläggningstiderna för de sökande?