Fråga 2020/21:1048 Permitteringsstödet

av Hans Rothenberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det visar sig nu att det kan ta ytterligare tre månader innan företag som drabbats av coronakrisen ens kan börja söka det förlängda permitteringsstöd som regeringen har utlovat. Många konkurser beror inte på krisen i sig, utan på att stöden dröjer.

Regeringen har lovat att stödet för korttidsarbete ska förlängas från december fram till juni 2021. Planen är att förslaget ska klubbas igenom i riksdagen den 15 februari, men fram tills dess är det bara ett förslag, vilket gör det svårt för företagare att planera.

Många företagare vittnar om att de stöd som hittills har presenterats inte stämt tidsmässigt med när olika restriktioner som minskar företagens försäljning har införts. Långsamheten i verkställandet av stöden gör att förslaget om förlängt stöd för korttidsarbete riskerar att bli verkningslöst för de krisande företagen då många ser sig nödgade att korttidspermittera nu, men får besked om stöd först flera månader senare.

Om regeringen prioriterar att snabba på processen finns det möjlighet för fler företag att kunna hantera sig igenom krisen, men då behövs det klara besked och riktlinjer. Och tiden är knapp.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser regeringen att skapa snabbare rutiner för att ge företag, som annars normalt skulle vara lönsamt verksamma, möjlighet att genom permitteringsstöd kunna hantera sig igenom den aktuella pandemin?