Fråga 2020/21:1039 Förbud mot export av levande djur för slakt

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det förekommer återkommande rapporter om djur som under transporter far illa på grund av värme, trängsel och den långa tid de står fastkedjade. I samband med djurtransporter uppskattas att omkring 200 000 djur självdör varje år i Sverige. Det är uppenbart att djurtransporter är en stor stress för djuren.

I Storbritannien har nu en plan för att förbjuda export av levande djur för slakt tagits fram och ska presenteras av landets miljöminister i syfte att flytta fram Storbritanniens position som världens ledande land för djurvälfärd. Tidigare har även Nederländerna föreslagit att EU ska börja begränsa exporten av levande djur.

År 2017 lämnades en namninsamling in med över 1 miljon underskrifter mot Europas långa och plågsamma djurtransporter till EU-kommissionär Vytenis Andriukaitis.

Av den dryga miljonen namnunderskrifter kom 140 000 från Sverige. Också från Sverige transporteras årligen tusentals djur för att födas upp eller slaktas i andra länder, såsom Frankrike, Polen och Ryssland. I Sverige har vi en maxgräns om åtta timmar för djurtransporter, vilket även detta är för långt. Så fort gränsen passerats gäller däremot andra regler och djuren kan transporteras betydligt längre.

Att förbjuda export av levande djur skulle vara ett historiskt beslut, och om det brittiska förslaget blir verklighet kan det träda i kraft redan nästa år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa exporten av levande djur för slakt från Sverige?