Fråga 2020/21:1037 Olika fågel- och djurpopulationer som bär smitta

av Lotta Olsson (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

I samband med covid-19-pandemin har olika smittvägar som orsak diskuterats. Om smittan är luftburen, kontaktsmitta eller droppsmitta är faktorer i smittspridningen. Vidare har smittans uppkomst diskuterats – i en tät djurpopulation eller mellan människor.

I Danmark har man avlivat alla sina minkar på farmer på grund av att de smittats med covid-19. Det har även diskuterats om covid-19 kan smitta eller ha bärare i andra djurarter som till exempel måsar.

Även fåglar har vid tidigare influensor varit smittbärare. Det var kanske extra tydligt vid fågelinfluensan, där just fåglar var bärare av virus.

Alla täta populationer av djur och fåglar kan potentiellt vara smitthärdar för olika virus och bakterier och därmed smittbärare.

När man fridlyser olika fågelarter eller andra djur och de inte har naturliga fiender finns alltid en risk för en alltför tät population och därmed risk för smittspridning mellan djuren.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att ta några initiativ eller vidta åtgärder för att minimera hälsoriskerna med täta djur- och fågelpopulationer och faran att de sprider olika typer av smitta?