Fråga 2020/21:1029 Import av energi

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige har historiskt producerat den energi som krävts för vår samhällsutveckling och industri nationellt. Det har varit en framgångsfaktor för oss och något som gjort att vi i svåra tider inte varit beroende av andra länder för att klara vår energiförsörjning. Det har också gett oss möjlighet att utveckla även energikrävande industri utan osäkerhet på leverans av energi.

Nu är Sverige i ett annat läge. Till följd av otillräcklig produktions- och överföringskapacitet klarar vi inte alltid leveranssäkerheten av el. Vi håller också på att mer och mer integrera vårt elenergisystem med övriga EU.

Detta innebär att vi då kan få en helt annan prisbild och en annan leveranssäkerhet.

Då vindkraft och solenergi byggs ut räcker inte elenergi från vatten och kärnkraft i Sverige till, framför allt inte i södra Sverige.

Samtidigt planerar nu både Estland och Polen för ny kärnkraft för att klara sina klimatmål och kunna fasa ut olja och kol.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Har statsrådet för avsikt att vidta några åtgärder inför att svensk industri kan komma att bli beroende av utländsk kärnkraft för att vi ska klara balansen i våra elsystem?