Fråga 2020/21:1025 Överrepresentation av äldre som offer för dödsbränder

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kalla fakta presenterar i dagarna en granskning gällande en lucka i lagen som leder till att våra äldre är överrepresenterade som offer för dödsbränder.

De senaste tio åren har fler än 500 personer som varit äldre än 65 år dött i bränder. Det innebär att den gruppen är kraftigt överrepresenterad när det gäller dödsbränder, och prognosen är att det kommer att bli ännu värre, avslöjar Kalla faktas granskning. Detta härleds till en lucka i lagen som innebär otydligheter gällande vilken instans som ansvarar för de äldres brandskydd.

Andelen äldre i Sverige kommer att öka kraftigt kommande decennier, och det är därför av yttersta vikt att denna påvisade lucka i lagen åtgärdas skyndsamt, så att inte ännu fler riskerar att falla offer för dödsbränder.

Moderaterna har gång på gång belyst problemet, bland annat genom ett särskilt yttrande i ett betänkande om socialtjänstlagen 2019 om att inkludera individanpassat brandskydd i bostadsanpassningsbidraget. Detta sa regeringen nej till.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att åtgärda denna lucka i lagen och äldres överrepresentation som offer för dödsbränder?