Fråga 2020/21:1016 Konsekvenser av förlängt arbete med att införa 5G i Sverige

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 21 maj 2018 förklarade statsminister Stefan Löfven stolt tillsammans med sina nordiska kollegor att Norden ska bli världsledande när femte generationens trådlösa nätverk (5G) utvecklas och implementeras. Sverige har också ett åtagande inom ramen för arbetet inom Europeiska unionen att till slutet av 2020 tillgängliggöra 3.6 gigahertz-bandet och 26 gigahertz-bandet för mobilt bredband till 2020, som ett led i arbetet med att införa 5G. Något sådant tillgängliggörande har ännu inte skett.

Då det svenska arbetet med 5G enligt min mening ligger efter många andra länders och ansvarig myndighet – Post- och telestyrelsen – ännu inte ens startat auktionen med 3.6 gigahertz-bandet och 26 gigahertz-bandet bad jag riksdagens utredningstjänst (RUT) att undersöka vilka konsekvenserna skulle bli av en ettårig försening av införandet av 5G i Sverige. Svaret jag fick var att det inte fanns underlag eller tillgänglig information om detta hos ansvarig myndighet.

Ett försenat införande av 5G i Sverige kommer såvitt jag förstår att leda till negativa konsekvenser för svenskt näringsliv och de högt ställda ambitionerna om utvecklingen av självkörande fordon, ett mer effektivt och hållbart skogsbruk och lantbruk i övrigt, en förbättrad och mer hållbar gruvnäring och mycket annat. Sverige riskerar att hamna efter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser statsrådets plan ut för införande av 5G i Sverige, och vilka konsekvenser bedömer regeringen att ett fördröjt införande av 5G i Sverige får?