Fråga 2020/21:101 Placering av oberoende institution för mänskliga rättigheter

av Elin Gustafsson (S)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Regeringen har steg för steg arbetat för att stärka Sveriges arbete med mänskliga rättigheter, inte minst är införandet av lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter, som trädde i kraft den 1 januari 2020, ett exempel på detta viktiga arbete.

I samband med de senaste regeringsförklaringarna och den senaste höstbudgeten har regeringen också aviserat att en oberoende institution för mänskliga rättigheter ska komma till stånd 2021. I samband med detta har det även tydliggjorts att det kommer att ske en bred parlamentarisk förankring gällande lagstiftning och utformning.

Ett oberoende institut för mänskliga rättigheter är viktigt, det är ett sätt att säkerställa att Sverige fullföljer sina åtaganden om att leva upp till mänskliga rättigheter. Men institutionen kan också beroende på hur den utformas resultera i att generellt stärka fokuset på mänskliga rättigheter. Att placera den nya oberoende institutionen för mänskliga rättigheter i Skåne och i Lund, som dessutom är Sveriges första MR-stad och där det finns historia, kunskap och expertis på området, hade kunnat ge ännu fler positiva effekter utöver inrättandet av själva institutionen. En viktig del i detta är den akademiska kontexten som Lunds universitet med Raoul Wallenberg institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt samt närheten till Malmö universitet utgör.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ser processen för beslut om placering av institutet ut, och anser ministern att institutet kan bidra till att också lyfta det generella arbetet för att stärka mänskliga rättigheter?