Interpellation 2020/21:900 En ny bankskatt

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Magdalena Anderssons politiska prioriteringar har gett Sverige EU:s fjärde högsta arbetslöshet och bland EU:s lägsta tillväxt per person. Regeringens politik är tillväxtfientlig och cementerar utanförskap och bidragsberoende. I högkonjunktur liksom i ekonomisk kris pressar regeringen upp skatterna på bred front på jobben, företagen och hushållen. Det verkar endast finnas en enda strategi, nämligen att skatterna ska upp, oavsett effekter för enskilda, jobben och ekonomin.

Regeringen vill nu införa en särskild skatt om cirka 6 miljarder kronor på en hel sektor som är strategiskt viktig för Sverige. Tusentals arbeten riskerar att försvinna eller aldrig skapas på grund av den tillväxthämmande extraskatt på bankerna som regeringen vill införa, nu förklädd under namnet ”riskskatt”. Förutom att jobb slås ut kommer sektorn att föra över kostnader till kunderna, och därmed kommer skatten att betalas av grupper som den inte är avsedd för, till exempel pensionärer samt ungdomar som ska skaffa sin första bostad.

Till detta är det svårt att förstå skattens syfte. Bland annat har Finansinspektionen kritiserat motiveringen att det är en just ny skatt som ska bidra till ”stabilitet” i banksystemet.

Stockholmsregionen har förutsättningarna och potentialen att växa som europeiskt finanscentrum med fler jobb och ökade skatteintäkter som resultat. Finansministern borde vara mer intresserad av hur det skulle kunna möjliggöras i stället för att arbeta fram nya skatter som slår mot företag och hushåll.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kan ministern redogöra för vilka effekter den nya riskskatten förväntas ha på tillväxt, sysselsättning och hushållens ekonomi?