Interpellation 2020/21:891 Kontaminerat vatten

av Alexandra Anstrell (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Antalet elbilar i Sverige ökar och med detta också en ökad risk för elbilsbränder. Att släcka en vanlig bil tar cirka 1 000 liter vatten i åtgång medan släckning av en elbilsbrand kan uppta runt 11 000 liter vatten, men det finns även fall då 120 000 liter vatten krävts. Det är stor risk för att kontaminerat vatten läcker ut i våra marker, och ju mer släckvatten desto större risk finns det för spridning av förorenat släckvatten i miljön.

I Sverige finns det enligt MSB några metoder som används för rening av släckvatten där vissa är utprovade medan andra är mer generella reningsmetoder som används vid sanering. På en del ställen i Sverige finns anläggningar för att kunna ta emot kontaminerat vatten för rening. Det är dock dålig geografisk spridning på dessa och det är svårt, till och med i vår huvudstad, att få lämna in kontaminerat vatten utanför kontorstid. Bränderna rättar sig ju inte efter de tiderna dessvärre. Kostnaderna för att lämna svårt kontaminerat vatten beror på föroreningsgrad men är ytterligare en kostnad som läggs på vår svenska räddningstjänst vilket i sin tur belastar våra kommuners budget.

Jag vill därför fråga miljö- och klimatminister Per Bolund följande:

 

  1. Avser ministern att ta fram nationella riktlinjer för att omhänderta kontaminerat vatten på ett säkert sätt i alla kommuner?
  2. Vilka skäl ligger bakom att det idag inte finns nationella riktlinjer för omhändertagande av kontaminerat vatten i våra kommuner?​
  3. Har ministern och regeringen för avsikt att kompensera Sveriges kommuner för risken att kontaminerat vatten ökar med anledning av hotet om fler elbilsbränder?