Interpellation 2020/21:88 Handelsavtalet Mercosur

av Lorena Delgado Varas (V)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I slutet av juni 2019 kom EU och Mercosurländerna fram till en principöverenskommelse, vilket är ett av de sista stegen inför en slutförhandling. Det här är ett avtal som varit hårt kritiserat, och nu har 265 organisationer från civilsamhället och de sociala rörelserna i EU och Mercosurländerna skrivit ett öppet brev angående handelsavtalet.

I likhet med Vänsterpartiet kritiserar dessa organisationer handelsavtalets grund och att de ekonomiska intressena står över allt annat. I brevet beskriver man tre punkter som berörs av handelsavtalet:

1. Förvärrande av miljöförstöring och klimatkrisen.

2. Ökning av brott mot mänskliga rättigheter, utan möjlighet till rättvisa.

3. Agroexportorienterat avtal.

Mercosuravtalet leder till ökad bilproduktion, monokulturer, miljöförstörelse på grund av ökade utsläpp, skogsskövling, bränder, stoppade vattendrag, uttorkning och så vidare. Det kommer också att leda till en ökning och en acceptans av brotten mot urfolks-, miljö- och fackliga aktivisters mänskliga rättigheter eftersom avtalet ger nya fördelar till länderna trots upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna och avsaknaden av demokrati i exempelvis Brasilien.

De jordlösas rörelse (MST) och andra småbrukar- och urfolksorganisationer har blivit aggressivt attackerade av Bolsonaros regering. Områden där MST har skapat fungerande samhällen, med skolor och produktion, har våldsamt förstörts och rivits ned till grunden under rådande pandemi.

Avtalet är mycket kontroversiellt. De österrikiska, vallonska och nyligen de nederländska parlamenten avvisade avtalet i dess nuvarande form, medan viktiga EU-medlemsstater (Frankrike och Irland) har uttryckt tydlig kritik.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

1) Avser statsrådet att arbeta för att handelsavtal ska användas som det politiska instrument de är och i detta fall ställa krav på Brasilien att de ska följa sina klimatåtaganden, och kommer ministern i annat fall att säga nej till Mercosuravtalet? 

2) Avser statsrådet att arbeta för att handelsavtalen ska användas för att driva fram förändring i klimatfrågan och angående mänskliga rättigheter, i synnerhet arbetares rättigheter, kvinnors rättigheter och urfolkens rättigheter? 

3) Avser statsrådet att fortsättningsvis förorda att skriva på handelsavtal med länder som inte följer Parisavtalet?