Interpellation 2020/21:872 Hanteringen av importerade veteranfordon från USA

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Nyligen uppmärksammade TV4 hur tullen i Göteborgs hamn ”tipsat” länsstyrelsen om import av veteranbilar från USA. Flera containrar med värdefulla veteranfordon från USA beslutades därefter av länsstyrelsen vara ”miljöfarligt avfall” och hålls nu kvar i förvar på köparens bekostnad.

Länsstyrelsen beslutade dessutom att fyra värdefulla veteranfordon, värda hundratusentals kronor, måste skrotas och destrueras inom fyra veckor. Det var gamla veteranfordon från slutet av 1950-talet som skulle renoveras upp till en värdefull del av det fordonshistoriska kulturarvet. Samtidigt förlorar en liten företagare stora summor genom att tvingas skrota värdefulla fordon som han betalat stora pengar för. Problemet verkar vara omfattande efter det att Naturvårdsverket gett ut föreskrifter där det ska tolkas som att bilimport är – avfall.

I EU:s förordningar av import av miljöfarligt avfall undantas uttryckligen veteranfordon. Man säger också att denna fråga i övrigt är en nationell angelägenhet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa det svenska kulturarvet med amerikanska bilar som används till bland annat cruising runt om i Sverige?