Interpellation 2020/21:860 Bilstöd

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Nya och stora anpassade fordon för den med funktionsnedsättning kan få en årsskatt på 20 000 kronor enligt bonus–malus-systemet, rapporterar SR:s Ekot. Nu säger organisationen DHR att det slår hårt mot en redan utsatt grupp.

”Det är ju inte självvalt att du köper en sån bil och hybridbilar i den här storleken finns inte, vilket drabbar en grupp som ofta redan tidigare kan ha en utsatt ekonomi”, säger företrädare för organisationen DHR till Ekot.

I Sverige finns det ett stöd för personer som behöver bil på grund av en funktionsvariation. Bilstöd kan den få som har en varaktig funktionsnedsättning och stora svårigheter att förflytta sig eller att åka kollektivt. Bilstödet består av olika bidrag för att köpa eller anpassa ett fordon efter ens behov. Det finns tre olika bidrag för att köpa bil: grundbidrag, anskaffningsbidrag och tilläggsbidrag.

Om en person tjänar mindre än 220 000 kronor om året kan han eller hon få ett anskaffningsbidrag. Bidraget är från 4 000 kronor och upp till 40 000 kronor. Om det ställs särskilda krav på den bil som personen ska köpa kan man få tilläggsbidrag. Man kan få

En person som tjänar mindre än 220 000 kronor om året och behöver en stor bil blir sedan den 1 maj i år straffad med en extra fordonsskatt på 40 000 kronor per år. För de personer som har en funktionsvariation får dagens system med bonus–malus mycket stora negativa ekonomiska konsekvenser, och för stora grupper blir möjligheten att investera i en egen bil mycket begränsad. En barnfamilj som efter den 1 maj 2021 behöver en stor minibuss kan få 40 000 kronor i anskaffningsbidrag för att köpa en bil men ska samtidigt under tre år betala 120 000 kronor i extra fordonsskatt.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att människor med bilstöd kompenseras för ökade kostnader med anledning av höjda fordonsskatter?
  2. Anser ministern att konsekvenserna av bonus–malus är tillräckligt utredda och belysta för personer med funktionsvariationer som är beroende av bil, och avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av detta?